Wine Making Challenge 2020
04/02/2020
 

Wijn en wijn gebieden


Informatie over verschillende wijnen uit diverse wijngebieden

Bordeaux 1.1

 
Bordeaux 1.1

Toen ik begon met het leren over wijn was ik altijd wat achterdochtig over Frankrijk en al helemaal over Bordeaux. Als ik ergens niet van houd, dan is het wel het ‘bla-bla’ gehalte over wijn. En waar is dat nog minder dan als het over de Bordeaux gaat. Ik vermeed dit liever en ik merkte zelfs dat ik ook minder aandacht aan dit onderwerp spendeerde in mijn wijnopleidingen. Daarom verbaast het me dat dit het onderwerp is waar ik dit blog mee ga beginnen.
Misschien kan ik mezelf nog wel overtuigen dat er geschreven kan worden over de Bordeaux, zonder moeilijk te gaan doen.

Let's find out!

 
Bordeaux geschiedenis 1.2

Het begin van Bordeaux en de opkomst van wijn

Wat mij altijd het meest aanspreekt en waarom ik mijn beroep zo fantastisch vind, is omdat ik altijd al gek ben geweest op het verhaal er achter, de geschiedenis. Dit is waar ik graag mee wil beginnen. Zoals we weten heeft wijn altijd al een groot deel van onze geschiedenis gevuld zonder dat we daar eigenlijk erg in hebben.

Het verhaal van Bordeaux gaat terug naar 3e eeuw v. Chr. (300 – 201 v. Chr.) Het Westelijke gebied van Europa heette toen Gallië (Frankrijk, België, Zwitserland, Nederland en Duistland ten westen van rivier de Rijn). De Gallische stammen stichtte de stad Burdigala, nu de stad Bordeaux. Toen handelde ze alleen nog in Tin en bestond dit gebied voornamelijk uit moerassen.

In 56 v.Chr. werd Burdigala overgenomen door de Romeinen. Zij bouwden er aquaducten, tempels, een amfitheater en een bestuursgebouw. Waardoor Burdigala een van de belangrijkste steden werd voor Gallië.

De eerste wijnstokken werden geplant in het huidige Médoc, tussen de jaren 40 en 60. Dit was het begin van het wijngebied Bordeaux. Er zijn verhalen dat de Romeinen de eerste waren die de wijnstokken plantte. Andere verhalen gaan dat de Kelten hen wel eens voor konden zijn.

In de 4e eeuw had Ausonius de burgemeester van Burdigala meerdere landgoederen met wijngaarden in het huidige Médoc en Graves, waar uiteindelijk Chateau Ausone in Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé (A) naar is vernoemd.

In de 12e eeuw bloeide de wijnhandel op door het huwelijk van de Engelse koning en de Hertogin Eleonora van Aquitanië (regio in Frankrijk). Eleonora was een van de invloedrijkste vrouwen van de middeleeuwen in West-Europa. Het verhaal gaat dat ze ‘De zwarte wijn’ uit Aquitanië (Malbec) gepromoot zou hebben.

Door deze band werden de wijnen van Bordeaux bekend in Engeland. Zo werd ook ‘Clairet’ in het leven geroepen. Dit is een, toen populaire, lichtrode wijn uit Bordeaux. (De toegelaten druivenrassen zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Petit Verdot, Carmenère en Malbec.)

Eind 13e eeuw werd de Libourne gesticht (Het gebied tussen de Dordogne en de Garonne rivier) en ontstond er een behoorlijk grote wijnproductie rond Bordeaux, Saint-Émilion, Bourg en Blaye en in het gebied Entre-Deux-Mers.


 

De wereldberoemde wijnstreek Bordeaux ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. Er zijn verschillende wijndistricten die elk hun eigen wijnsoorten hebben